- Konu Başlıkları
- Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Ne Yapmak Gerekir?
- Güneş Yanığı Neden Olur?
- Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
- Güneş Yanığı Olmamak İçin Neler Yapmalısınız?
Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Ne Yapmak Gerekir?
Yazın bilinçsiz şekilde güneşlenen pek çok kişi, güneş yanığı sorunu yaşayabiliyor. Çoğu zaman bu konuda uyarılar yapsak da hastalarımız önerilerimizi ihmal edip uzun süreler kavurucu sıcağında altında yatabiliyor. Aslında yarım saati aşmayacak şekilde kontrollü olarak ve güneşin dik geldiği saatin dışında güneşlenilmesini öneriyoruz.
Ancak en sıcak ve yoğun saatlerde, uzun süreler güneşlenildiği durumlarda güneş yanığı problemiyle karşılaşabiliyoruz. Peki, güneş yanığı olduğumuzu anladığımızda ne yapmamız gerekiyor? Cildimizin o an ihtiyacı olan ne? Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığı tedavisini hangi bölüm yapar? Buyrun, tüm merak ettikleriniz yazımızın devamında…
[widget-162]
Güneş Yanığı Neden Olur?
Cildin aşırı miktarda güneşe maruz kalmasıyla kızarıklık ve hassasiyetle kendini gösteren güneş yanığı, ağrı veren bir sorundur. Güneş ışığı UVA ve UVB olmak üzere iki ana türde ışık içerir. UVA ışınları; cildin derin tabakalarına nüfuz eder ve erken yaşlanma belirtilerine neden olabilir. UVB ışınları ise cildin üst tabakalarına etki eder ve güneş yanığına sebep olur.
Açık tenli kişiler, güneş ışığına karşı daha duyarlıdır. Açık renkli saçlara ve açık renkli gözlere sahip olanlar da güneş yanığında daha yüksek risk grubundadır. Bunun dışında ise yüksek rakımda bulunan, denizde vakit geçiren, doğru güneş kremi seçimi yapmayan kişiler güneş yanığı sorunu ile karşı karşıyadır.
1. Derece Güneş Yanığı: Birinci derece güneş yanığı, cildin en üst tabakasında (epidermis) hafif kızarıklık, hafif şişlik ve ağrı ile ortaya çıkar.
2. Derece Güneş Yanığı: İkinci derece güneş yanığı, epidermis ve dermis tabakalarını etkiler ve ciddi kızarıklık, şişlik, kabarcıklar, ağrı ve hatta su toplamasına neden olabilir.
3. Derece Güneş Yanığı: Üçüncü derece güneş yanığı ise en ciddi seviyededir ve cildin tüm tabakalarını etkiler. Bu durumda, cilt genellikle beyaz veya kahverengi renkte olabilir, yanık bölgede his kaybı olabilir ve ciddi yara dokusu oluşabilir.
Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Güneş yanığı görüldüğünde ilk iş olarak dermatoloji doktoruna gitmek gerekir. Güneş yanığı tedavisinin en hızlı şekilde yapılması, kişinin yaşadığı acı hissinin artmaması ve bölgenin iyileşmesi açısından önemlidir. Güneş yanığı tedavisi olarak doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve bölge, güneşle temas ettirilmemelidir. Bunun dışında ise güneş yanığına ne iyi gelir diyenler için şunları önerebiliriz:
- Bol su için. Vücudunuz güneş yanığı dolayısıyla susuz kalabilir.
- Vücudunuza doktorunuzun uygun gördüğü nemlendirici ürünler sürün.
- Temiz ve soğuk bir bezle kompres yapın. Tahriş olan bölgeye baskı uygulamayın.
- Aloe vera jelinin soğutucu etkisini kullanın.
[widget-163]
Güneş Yanığı Olmamak İçin Neler Yapmalısınız?
Güneş yanığı tedavisi de iyileşme süreci de hastalar için acılı geçebilir. Bu yüzden süreç bu noktaya ulaşmadan önce kontrollü olmakta fayda vardır. Yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmak, cildi UV ışınlarına karşı korur. Ayrıca güneşin dik geldiği saatlerde gölgede kalmak, şapka takmak ve koruyucu bir elbise giymek de güneş yanığı riskini azaltabilir. Aynı şekilde UV filtreli güneş gözlükleri de göz çevresini güneşin etkilerinden korur. Güneş yanığı olduğu zaman en kısa sürede bir dermatoloji uzmanı ile görüşmek ve muayene olmak gerekir. Güneş yanığının yoğurt ve diş macunu gibi geleneksel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılması, yanığınızın ilerlemesine ya da yan etkiler oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden güneş yanığına ne iyi gelir öğrenmek için hemen bir dermatologla görüşmenizi öneririm.