Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan ile Yeni Bir Hayata Merhaba Deyin...

Cilt Lekeleri

Vücutta Leke Oluşumu – Yaşlılık mı Kanser mi Kalıtsal mı?

Cilt lekeleri, cilt renginde bölgesel olarak oluşan renk anormallikleridir. Uzun süre güneşe maruz kalmak, bilinen en yaygın cilt lekesi nedeni iken genetik faktörlerin etkisiyle de vücutta leke oluşumu görülebilir. Cilt lekeleri ile ilgili genel endişe, lekelerin tehlikeli olup olmadığıdır. Genel olarak cilt lekelerinin kanser yaptığı inancı yaygındır. Ciltteki lekelerin tehlikeli olup olmadığı, lekenin tipine, boyutuna, rengine, kenarlarının düzenliliğine ve değişimine bağlıdır. Cilt lekeleri ile ilgili genel bir bilgi sunduğumuza göre şimdi de lekeler neden olur, yüzdeki lekeler nasıl geçer, en etkili cilt lekesi tedavisi hangisidir, detaylıca inceleyelim.

[widget-144]

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt lekeleri hemen hemen pek çok kişide karşılaştığımız bir deri problemidir. Yoğun derecede UV ışınlarına maruz kalmak, cilt hücrelerinde melanin üretimini artırabilir. Bu durum vücuttaki kahverengi lekelerin oluşumuna yol açabilir. Cilt lekesinin bir diğer oluşum nedeni de hormonal değişikliklerdir. Hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz veya hormon tedavisi görülmesi durumları, vücutta leke oluşumuna neden olabilir. Vücut ve yüzdeki lekeler yaşlanma sürecinde de açığa çıkabilir. Yaş aldıkça ciltteki melanin üretimi azalır ve pigmentasyon değişikliklerinin ortaya çıkmasına neden olur. Yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan bu cilt lekeleri için dermatoloji uzmanına danışmak gerekir. Bunun dışında vücut lekesi oluşumunda etkili olan bir diğer neden de genetik faktörler ve cilt hastalıkları. Nedeni ne olursa olsun, vücut ve yüzdeki lekelerin tedavisi mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır. Lekeler neden olur öğrendiğimize göre şimdi de vücutta leke oluşumunun tehlikeli olup olmadığına göz atalım.

Vücuttaki Kahverengi Lekeler Tehlikeli mi?

Vücuttaki kahverengi lekelerin tehlikeli olup olmadığı fiziki muayene sırasında anlaşılabilir. Genel itibariyle vücut lekeleri zararsız olur ancak cilt lekesinin tehlikeli olduğu durumlar da bulunur:

Skuamöz Hücre Kanseri (SKK): Güneşe yoğun bir şekilde maruz kalındıktan sonra gelişen, kabuklu ve pullu yaralar şeklinde beliren skuamöz hücre kanseri, riskli bir durumdur.

Dermatofibrosarkom Protuberans (DFSP): Nadir görülen bir tümör türü olsa da rastlanır. Yavaş büyüyen, düzgün kenarlı ve rengi değişen, nodül gibi görünen vücut lekeleri ile kendini gösterir.

Basal Hücre Kanseri (BHK): Cilt kanserleri içinde en yaygın görülen türlerden biridir. Açık renkli ve pürüzlü bir leke görünümündeki vücut lekeleri, tehlikeli olabilir.

Melanoma: Mevcut bir vücut lekesinin melanosit adı verilen hücrelerden kaynaklanan kanserli bir büyümesi olarak ortaya çıkar. Melanomalar genellikle renkli, düzensiz kenarlı, büyüyen veya kanayan lekelerdir.

Keratozis Pilaris: Keratozis pilaris, genellikle kuru, kırmızımsı lekeler veya küçük, sert, sivri püstüller şeklinde ortaya çıkar. Ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmez.

Vücutta Leke Oluşumu ve Tedavisi – Leke Tedavisinde En Etkili Yöntemler Hangileri?

Modern tıbbın gelişimi ile birlikte vücutta oluşan lekelerin tedavi edilmesi daha da kolaylaşmıştır. Lekenin tipine, boyutuna ve türüne göre belli olmakla birlikte hemen hemen her vücut lekesi için uygun bir leke tedavisi yöntemi vardır. Genel olarak en çok faydalandığımız leke tedavisi yöntemi kriyoterapidir. Kriyoterapi, diğer adıyla dondurma tedavisi, sıvı nitrojen gibi çok düşük sıcaklıklarda bir maddeyi lekenin üzerine uygulayarak lekenin donmasını sağlar. Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleri gibi pigmentasyon lekelerinin tedavisinde kullanılan kriyoterapi sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesine olanak tanır.

Leke tedavisinde bir diğer alternatif de kimyasal peelingtir. Kimyasal peeling, cildin üst katmanlarını soyarak pigmentasyonun düzeltilmesini sağlar. Kimyasal peeling uygulaması ile birlikte  cilt yüzeysel lekelerden arınır ve daha genç bir görünüme kavuşur.

Cilt lekeleri tedavisinde son derece etkili olan yöntemlerden bir diğeri de lazerdir. Lazerle cilt lekesi tedavisi, yüksek enerjili ışık ışınlarının leke üzerinde hedeflenmesiyle lekenin yok edilmesini sağlar.

[widget-149]

Cilt Lekesi Tedavisinde Uzmanlık!

Herhangi bir vücut lekesi için en uygun olan leke tedavisinin belirlenmesi için karar, dermatoloji uzmanına aittir. Dermatolog kontrolüne girmeden ve muayene olmadan leke tedavisine başlamamanız gerekir. Dilerseniz iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşarak cildiye randevusu alabilir; lekelerinizin görünümünü azaltacak ve cildinizin daha iyi görünmesini sağlayacak leke tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Doktor kontrollü tedavi şart...

Leke tedavisi yöntemleri; hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek ve melanin üretimini azaltarak lekelerin görünümünü azalt

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 327 00 11