- Konu Başlıkları
- Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
- Sivilce Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Reçetesiz Olarak Uygulanabilen Sivilce Tedavi Yöntemleri
- Sivilce Tedavisi için Reçete Edilen Yöntemler
- Uzman kontrolü şart!
- Akne Scar Tedavisi Nasıl Olur?
- Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenebilir?
- Akne Artışını Önlemeye Yönelik İpuçları
Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
Sivilce tedavi yöntemleri, reçetelendirilen tedavi ve reçetelendirilmeyen tedavi olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Sivilce, görüntüsü itibarı ile kişilerde estetik kaygı oluşturan cilt hastalığıdır. Sıklıkla yüz bölgesinde oluşması bu kaygıyı daha da artırmaktadır. Dolayısıyla şiddetli ve inatçı aknelere sahip olan ya da akne izi kalmasını istemeyen kişiler çoğunlukla sivilce tedavi yöntemlerine başvurmaktadır.
[widget-140]
Sivilce Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sivilcelerin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi ve iz kalmaması için akne tedavisi yöntemlerine başvurmak her zaman en iyi tercihtir. Bu amaçla dermatoloğa başvurulmalıdır. Çünkü tedavi edilmeyen sivilceler zamanla geçse bile arkalarında iz bırakırlar. Bu da estetik kaygının devam etmesine neden olur. Bu nedenle ilk sivilce çıkmasından itibaren hekime başvurulmalıdır.
Sivilce tedavisi için kullanılan kremler ve kozmetik ürünler mutlaka su bazlı olmalıdır. En iyi tedaviler sebum üretimini engelleyerek bakteriyel büyümeyi sınırlar.
Sizi mutsuz eden, öz saygınızı azaltan, iz bırakan ya da geçmeyen sivilceleriniz var ise dermatoloji uzmanı ile görüşünüz.
Reçetesiz Olarak Uygulanabilen Sivilce Tedavi Yöntemleri
Reçetesiz kullanabileceğiniz sivilce için ilaçlar aşağıdaki gibidir:
- Temizleyici jeller: Sivilce tedavisi için birçok temizleyici bulunmaktadır. Genellikle benzoil peroksit, glikolik asit, salisilik asit veya kükürt içerirler, bunlar ciltte yaşayan bakteri sayısını azaltır, yağlanmayı düzeltir ve gözenekler içindeki artıkları parçalarlar, sivilce tedavisine destek birçok dermokozmetik temizleyici jel bulunmaktadır.
- Benzoil Peroksit: Bu bileşiğin akne oluşumu nedenleri ile ilişkili bakterileri yok ederek işe yaradığı düşünülmektedir.
- Salisilik Asit: Deride salisilik asit, hücrelerin anormal dökülmesini düzeltmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle hafif sivilcelerde lezyonları gidermek ve önlemek için gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur. Sebum üretimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve bakterileri öldürmez. Benzoil peroksit gibi sürekli olarak kullanılmalıdır. Çünkü kullanmayı bıraktığınızda etkileri durur.
- Kükürt: Hoş olmayan kokusu nedeniyle genellikle tek başına kullanılmaz. Kükürtün sivilceye tam olarak nasıl etki ettiği belli değildir ancak çoğu durumda faydası vardır.
- Topikal Retinoidli Jeller: Sivilce için reçetesiz ilaç olarak kullanabileceğiniz retinol, sivilcelerin oluşmasını engellemek için çalışmaktadır. Hücrelerin büyümesini etkiler, şişlik ve inflamasyonu azaltır. Topikal retinol jel, sivilcelerinizi daha iyi hale gelmeden önce kötüleştirebilir. Çünkü bu ilaç cildinizin altında oluşmaya başlayan sivilceleri etkilemektedir. Sürekli kullanılmalıdır ve sonuç alınması 8-12 haftayı bulabilmektedir.
- Alkol: Alkol hafif bir anti-bakteriyel maddedir. Aseton ise cildin yüzeyindeki yağları uzaklaştırır. Bu ajanlar cildi kurutur, akne üzerinde çok az etkileri vardır ve genellikle dermatologlar tarafından önerilmemektedir.
- Bitkisel, Organik ve "Doğal" İlaçlar: Sivilce tedavisi veya aknenin önlenmesi için pazarlanan birçok bitkisel, organik ve doğal ürün bulunmaktadır. Bu ajanların etkinliği kanıtlanmamıştır ve çok da yararlı değillerdir.
Sivilce Tedavisi için Reçete Edilen Yöntemler
Sivilce tedavi yöntemlerinden biri olarak reçeteli ilaçlar aşağıdaki gibidir:
- Antibiyotikler: Sivilce için ilaçlardan ilki, antibiyotiklerdir. Cildin yüzeyine (topikal) uygulanabileceği gibi ağızdan (sistemik) da alınabilmektedir. Antibiyotik akneye sebep olan bakterileri temizleyerek ve iltihaplanmayı azaltarak çalışır. Sistemik antibiyotikler vücutta ve yağ bezlerinde dolaşırken, topikal antibiyotikler deriye nüfuz etme ve daha derine yerleşmiş akneyi etkileme konusunda yetersizdir.
- Topikal Klindamisin ve Eritromisin: Anti-inflamatuar etkileri olan ve birçok bakteriye karşı etkili olan antibiyotiklerdir. Daima benzoil peroksit veya topikal bir retinoid ile kombine edilmeli ve direkt deriye uygulanmalıdır. Eritromisin ağız yoluyla alınabilmektedir. Ancak etkilerine karşı direnç gelişebileceği için sınırlı kullanılmalıdır.
- Doksisiklin ve Tetrasiklin: Sivilce tedavisi için sıklıkla kullanılan diğer antibiyotiklerdir ve oldukça etkilidirler. Sıklıkla foliküllere etki eden diğer ilaçlarla birlikte kullanılır.
- Retinoidler veya Vitamin A Türevleri: Bu ilaçlar topikal veya oral ilaçlar olarak mevcuttur. Cildi yenileyerek orta ve şiddetli sivilceleri temizlerler. Benzoil peroksit ve oral antibiyotikler gibi diğer akne ürünleriyle kombinasyon halinde kullanılabilirler. Topikal retinoidlerin oral retinoidler gibi ciddi yan etkileri yoktur. Ancak hamile veya emziren kadınların kullanması önerilmemektedir. Topikal retinoidler deride kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı gibi yan etkiler oluşturabilmektedir.
- İzotretinoin: Şiddetli kistik aknede sivilce için ilaç olarak en etkili yöntemdir. Sivilce için ilaç, sivilcenin tüm nedenlerine müdahale eden tek ilaçtır. Diğer tedavilere cevap vermeyen şiddetli akneleri tedavi eder. Ancak yan etkileri olabilmektedir. ASLA hamile olan veya korunmayan kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca emizren anneler tarafından da kullanılmamalıdır. Yan etkileri; ciltte ve dudaklarda kuruma, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, trigliserid seviyelerinin yükselmesi ve nadiren saç incelmesidir. Çoğu kişi sivilce için ilaçları kullanırken yan etkileri tolere edebilmektedir. Bu nedenle akne gerilemeden önce tedavi bırakılmamalıdır.
- Doğum Kontrol İlaçları: Akne tedavisinde kullanılan doğum kontrol hapları, erkeklerde bulunan hormonların (testosteron gibi) akne üzerindeki etkisine karşı koyan kadın hormonlarını içermektedir. Bunların kullanımı kısıtlıdır. Akne üzerindeki faydaları üç dört ayda ortaya çıkar. Mide bulantısı, kilo artışı, ciltte lekelenme, meme hassasiyeti ve kan pıhtılaşması gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Uzman kontrolü şart!
Bilinçsizce tedavi uygulamayın... Başkalarına iyi gelen ya da internette karşınıza çıkan her kür, her ilaç ya da her yöntem size iyi gelmeyebilir!
Akne Scar Tedavisi Nasıl Olur?
Bazı yetişkinlerde akne izleri bulunmaktadır. Ancak bu izlerin hafif cerrahi işlemler ile iyileşmesi mümkündür. Akne izi için kullanılabilecek akne scar tedavisi yöntemleri şu şekildedir;
- İğneli radyofrekans
- Fraksiyonel ablatif ve ablatif olmayan lazer türleri
- Dolgu maddeleri
- Kimyasal peeling
Söz konusu işlemler izlerin olduğu yüzeyi kaldırır ve kusursuz cilt katmanlarını ortaya çıkarır. Dermatologlar, siyah noktaları ve sivilceleri azaltmak için ara sıra glikolik asit ve diğer kimyasal peelingleri kullanırlar. Mikro dermabrazyon akne üzerinde çok az etkiye sahiptir. Akne scar tedavisinde lazerlerle kombine olarak etkilidir.
Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenebilir?
Sivilce tedavisi aşamasına gelmeden önce sivilce oluşumunu önlemek için öğrenmeniz gereken hususlar bulunmaktadır.
Akne, dalgalanan hormon seviyeleri ve genetik nedenli olduğu için birçok doktor akneyi önlemenin bir yolu olmadığını düşünür. Ancak uygun bir temel cilt bakımı ile (özellikle ergenlik döneminde) akne oluşumunu önlemek mümkündür. Sivilce oluşumunu önlem, akne oluşumunu önlme, sivilce için reçetesiz ilaç, akne scar tedavisi ve sivilce tedavi yöntemlerini sizlere aktardım. Bu nkoktada son olarak da akne sorunu yaşadığınız andan itibaren mutlaka muayene olmanızı öneriyorum.
[widget-141]
Akne Artışını Önlemeye Yönelik İpuçları
Sivilce tedavi yöntemlerine ek olarak akne artışını önlemek için yapabilecekleriniz;
- Yeni lezyonların oluşma olasılığını azaltmak ve cilt tahrişini en aza indirmek için komedojenik olmayan ve hassas cilt ürünleri kullanın.
- Günde iki kez hafif bir temizleyici kullanın.
- Parçacıklar içeren veya tanecikli dokuya sahip olan temizleyicilerden kaçının. Bu ürünler cildi tahriş edebilir ve aknede artışa neden olabilir.
- Komedojenik olmayan sağlıklı nemlendiriciler ve güneş koruyucuyu düzenli olarak kullanın.
- Komedojenik olmayan makyaj ürünleri kullanın.
- Sivilceleri sıkmaktan veya patlatmaktan kaçının. Çünkü bu, sivilce izine ve cilt hasarlarına yol açar.
Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan