Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan ile Yeni Bir Hayata Merhaba Deyin...

Strese Bağlı Egzama ve Tedavisi

Stres Egzaması Nasıl Geçer?

Yaşamdaki stresin etkisini göstermediği bir alan yok. Kimi zaman baş ağrısı, kimi zaman halsizlik, depresyon, kimi zaman da egzama ile vücudumuzda ve ruhumuzda izler bırakabiliyor. Gerek iş hayatında gerekse sosyal yaşantıda maruz kaldığımız stres, cilt sağlığı üzerinde de doğrudan etkili oluyor. Strese bağlı deri hastalıklarında en çok karşılaştığımız durumlardan biri de egzama. Ve bugün her 5 kişiden 1’i strese bağlı egzama problemi yaşıyor.

[widget-162]

Strese Bağlı Egzama Nasıl Teşhis Edilir?

Stres egzaması, atopik dermatit veya kontak dermatit gibi egzama türlerini içerebilir ve genellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastanın cilt sorunları ve stresle ilişkilendirdiği durumları dinlenerek teşhis konulur. Laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulmaz, genellikle fiziksel muayene ile strese bağlı egzama anlaşılabilir. Stres egzaması teşhisi konduktan sonra belirli bir tedavi planı doğrultusunda hareket edilir.

Stres Egzamayı Nasıl Etkiler?

Egzama, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ancak stres de egzama üzerinde etkili olup iltihaplanmayı artırabilir. Stresin egzama üzerindeki etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir; bazı insanlar stres altındayken cilt sorunları yaşar, bazılarının egzama belirtileri stresle tetiklenir. Stres egzamasının tedavi edilebilmesi için öncelikle stres seviyesini düşürmenin yolları araştırılır, hastanın kendisini rahatlatabileceği aktivitelere yönelmesi istenir ve ardından egzama belirtilerini hafifletici tedaviler uygulanır. Egzama tedavisi, mutlaka stres azaltıcı stratejilerle desteklenmelidir.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt hastalıkları içinde yer alan egzama belirtileri gösteren hastanın sağlık durumu, gereksinimleri ve ilk muayenesinden sonra bir tedavi planı hazırlanır. Egzama belirtilerini rahatlatmak için hassas cilt tipine uygun parfüm ve alkol içermeyen nemlendiriciler önerilebilir. Ayrıca topikal kortikosteroidler, kalsineurin inhibitörleri, egzama tedavisinde etkili sonuçlar verir. Tabii ki stres egzamasını yenmek için öncelikli ihtiyacımız, daha rahat ve pozitif hissetmektir. Bu durumda da egzersiz, meditasyon, kas gevşetme aktivitileri ve yoga önerilebilir. Dengeli beslenme ve yeterli uyku da strese bağlı egzamanın tedavisinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Strese Bağlı Egzama Bulaşıcı mıdır?

Stres, egzama semptomlarını tetikleyebilir veya mevcut belirtileri şiddetlendirebilir ancak stres egzaması, yani atopik dermatit ciltten cilde bulaşan bir hastalık değildir. Yine de strese bağlı egzama olduğu düşünülen kuruluk hissi ve kaşıntı için dermatolog kontrolünden geçmek önemlidir.

Egzama ihmal edilmez...

Egzama, cildin tahriş olmasına ve çatlaklara neden olabilir, bu da bakteri ve mantarların cilde girmesine yol açabilir.

Egzamaya Hangi Bölüm Bakar?

Strese bağlı egzama, psikolog/psikiyatrist ve dermatologların birlikte çalıştığı bir rahatsızlıktır. Strese neden olan kaynakların araştırılması ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi psikiyatri bölümünün, deri üzerindeki fiziki bulguların incelenmesi ve tedavi edilmesi de dermatoloji doktorunun alanına girer. Vücudunuzda stres egzaması olduğunu düşündüğünüz kabartılar, kuruluk hissi ve kaşıntı problemi varsa dermatoloji muayenesi için bizlere ulaşabilirsiniz.

[widget-163]

Egzama Şampuanları Tedaviyi Destekler mi?

Egzama şampuanları genellikle cildi nemlendirmeye yönelik özel formüller içerir. Bu, cildin kuruluğunu hafifletebilir ve kaşıntıya karşı etkili olabilir. Bazıları da içerdikleri anti-enflamatuar bileşenlerle cildin iltihaplanmasını azaltabilir. Bu, kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ancak cilt tipinize, sağlık durumunuza ve ihtiyaçlarınıza uygun olan egzama şampuanını belirlemek için doktorunuza danışmanız gerekir.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 327 00 11