- Konu Başlıkları
- Siğil Hastalığı Nedir? Siğil Neden Oluşur?
- Siğil Türleri Nelerdir?
- Genital Siğil Tedavisi
- Elde Siğil Tedavisi
- Ayakta Siğil Tedavisi
- Siğil Hastalığı Tehlikeli midir? Siğil Nasıl Geçer?
- Dikkat Edin!
- Siğil Tedavisi Nasıl Olur? Siğile Hangi Bölüm Bakar?
- Siğil Tedavisinde Uzmanlık!
Siğil Hastalığı Nedir? Siğil Neden Oluşur?
Siğiller, cilt yüzeyindeki küçük ve kabarık enfeksiyonlardır. HPV virüsünün neden olduğu siğillerin oluşum nedenleri, doğru siğil tedavisinin belirlenmesi açısından önemlidir. HPV virüsünün birçok oluşum nedeni vardır; ciltle doğrudan temas veya enfekte bir kişiyle temas sonucu siğil oluşabilir. Ayrıca zayıf bağışıklık sistemi, yaralanmalar ve vücudun nemli alanları da siğil oluşumuna yol açabilir. Şimdi siğil hastalığı ile ilgili diğer detayları öğrenelim.
[widget-145]
Siğil Türleri Nelerdir?
Siğil türleri, oluşum yerlerine ve etkilendikleri bölgelere göre adlandırılırlar. En yaygın siğil hastalığı türleri şu şekildedir:
1-Plantar siğil: Ayak tabanında oluşan siğil hastalığıdır. Plantar siğiller, yoğun yürüyüşler sırasında rahatsızlık verebilir. Siğillerin içinde genellikle küçük siyah noktalar bulunur.
2-Genital siğil: En yaygın görülen siğillerden biridir. Cinsel temas yoluyla bulaşır. Genital organların yakınında veya mukozal yüzeylerde (anüs, penis, vajina) oluşabilir.
3-Basit siğil: Elde siğil ve ayakta siğil gibi yaygın görülen siğil türlerine basit siğil denir. Kabarık ve sert yapıdadırlar, vücut rengine yakın bir renkleri vardır.
4-Periungual siğiller: Tırnak çevresinde veya altında oluşan siğillere periungual siğiller denir. Tırnakta oluşan siğiller, şekil bozukluklarına ve tırnak dökülmesine yol açabilir.
5-Düz siğiller: Yüz, boyun, el üstü ve dizlerde bulunan siğillerdir. Cilt tonuna göre daha koyu renkli olabilirler. Daha küçük ve düz bir görünüme sahip oldukları için düz siğil olarak adlandırılırlar.
Genital Siğil Tedavisi
Condyloma Acuminatum olarak da bilinen genital siğiller, yumuşak ve et benzeri bir dokuya sahip genital organların çevresinde oluşurlar. Cinsel temas yolu ile bulaşabilir olduğundan genital siğil hastalığı olduğunda hemen tedavi olmak gerekir. Kaşıntı ve ağrı gibi rahatsızlık hisleri verebilir. Genital siğil oluşumu, vücutta bir enfeksiyonun varlığını da gösterir. Bu durumda kriyoterapi, lazer ve cerrahi işlemlerle genital siğil tedavisi yaptırmak önemlidir.
Elde Siğil Tedavisi
HPV virüsünün neden olduğu el siğilleri, parmaklarda ve elin genelinde görülür. Genellikle küçük ve kabarık bir et parçasına benzer. Sert ve kabarık yapıları kaşıntıya neden olabilir. Temas yolu ile kolayca bulaşabileceğinden kişisel hijyene önem vermek ve siğil hastalığı tedavisini ertelememek önemlidir.
Ayakta Siğil Tedavisi
Ayakta siğil oluşumu, siğil türleri içinde en yaygın olanlardan biridir. Genellikle ayak tabanında veya parmaklarda görülür. Yürüme ile gelişir ve ağrılı olabilir. Ayak tabanında sertlik ve kaşıntı yaparak rahatsızlık hissi verir. Ayakta siğil hastalığı tedavi edilmediğinde yayılma görülebilir. Kişinin günlük yaşamını, spor aktivitelerini ve yürüme/koşma eylemini zorlaştırdığından en kısa sürede siğil tedavisi uygulanmalıdır.
Siğil Hastalığı Tehlikeli midir? Siğil Nasıl Geçer?
Siğil hastalığı yaygın olarak görülür ve zararsızdır. Estetik endişeler ve rahatsızlık hissi dışında siğilin yaratacağı olumsuz bir etki yoktur. Genellikle de belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolurlar. Ancak siğiller bulaşıcıdır. Bu yüzden siğil hastalığı fark edildiği zaman bir dermatolog kontrolünden geçmek önemlidir. Aksi durumda temas halinde bulunan kişilere de siğil geçmesi söz konusu olabilir. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde siğillerin yayılması, büyümesi ve ağrılı olması da olasıdır. Siğil türlerinin oluşum nedenleri ve en doğru siğil tedavisinin belirlenmesi için hemen bir dermatoloji muayenesinden geçmeniz gerekir.
Dikkat Edin!
Ayak tabanı siğilleri, yüzme havuzları ve spor salonları gibi nemli yerlerde bulunan zeminlerle temas sonucu bulaşabilirler.
Siğil Tedavisi Nasıl Olur? Siğile Hangi Bölüm Bakar?
Siğil hastalığı ve siğil tedavisi, dermatoloji/cildiye bölümünün uzmanlık alanıdır. Elde siğil, ayakta siğil, genital organlarda siğil ve tırnaklarda siğil fark edildiği durumlarda en kısa sürede dermatoloji muayenesi yaptırmak gerekir. Doktor kontrolünde uygulanan en yaygın siğil tedavileri şu şekildedir:
Kriyoterapi: Dondurma tedavisi olarak da bilinir. Siğil tedavisi olarak uygulanan kriyoterapide sıvı nitrojen gibi çok düşük sıcaklıklarda bir madde siğilin üzerine püskürtülerek siğilin donması ve ölmesi sağlanır. Birkaç seanslık kriyoterapi uygulaması siğil tedavisi için yeterlidir.
Lazer: Lazerle siğil tedavisi, son dönemlerde en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Lazer ışığı siğilin üzerine odaklanır ve siğil dokusunu yok eder. Genellikle büyük siğillerin tedavisinde uygulanır.
Cerrahi uygulamalar: Büyük ve dirençli siğillerin tedavisinde cerrahi çıkarma yöntemi kullanılır. Siğil, lokal anestezi adı altında cerrahi olarak çıkarılır.
Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik akımı kullanarak siğilin yakılması yöntemidir. Lokal anestezi ile yapılan elektrokoter uygulaması küçük siğil tedavisinde tercih edilir.
Siğil tedavisi; kişiye özel olarak planlanır. Doğru tedavi yönteminin belirlenmesi için siğil hastalığının analiz edilmesi ve siğil oluşumunun nedenlerinin araştırılması gerekir. Siğilleri sıkmak veya koparmak, tehlikelidir. Siğil türlerinin oluşumu fark edildiğinde cilt uzmanı ve dermatologlarla görüşmek gerekir.
[widget-148]
Siğil Tedavisinde Uzmanlık!
Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan siğil oluşumu ve siğil tedavisinde en iyi çözümleri sunmaktadır. Siğilin büyüklüğü, yayılma durumu, kişinin bağışıklık sistemi ve cildin ihtiyaçlarına göre doğru tedaviyi belirleyip hastalarını güzel sonuçlara ulaştırmaktadır. Tedaviye yanıt vermeyen, yayılan ve riskli bölgelerde bulunan siğilleri, en güvenli şekilde tedavi etmektedir. Siz de hemen Sevil Savaş Erdoğan’dan muayene randevusu alın, cildinizdeki iltihaplı siğillerden kurtulun…