Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan ile Yeni Bir Hayata Merhaba Deyin...

Cilt Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Kanseri ile Alakalı Tüm Merak Edilenler Burada!

En yaygın kanser türlerinden biri olarak bilinen cilt kanseri (deri kanseri), cildin en dış tabakası olan epidermiste başlamaktadır. Cilt kanseri evreleri, hastanın sağlık geçmişi ve öyküsü, cilt kanseri tedavisi seyrini etkilemektedir. Cilt kanseri belirtileri fark edildiği andan itibaren bir dermatoloji uzmanı ile görüşmek gerekir.

Deri kanseri, erken müdahale ile önlenebilen ve tedavi edilen bir hastalıktır. Cilt kanseri ile ilgili en çok merak edilen ve en çok sorulan soruları birlikte yanıtlayalım… Cildiniz her zaman bakım ve ilgi ister, bunu unutmayın. Cildinizin en yakın takipçisi olun ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda hemen doktorunuza danışın.

[widget-162]

1-Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanayan, uzun süre iyileşmeyen ve kabuklanan yaralar, pullu, kabarık ve kızarık lezyonlar, kaşıntı, kanama veya büyüme görülen benler, benlerdeki renk değişiklikleri, pürüzlü ve kırmızı renkli yumrular ile tende renk değişiklikleri en yayın cilt kanseri belirtileri arasında yer alır. Cilt kanseri belirtileri, cilt kanseri türlerine göre farklılık gösterebilir.

2-Cilt Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Uzun yıllar veya yoğun şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak, en önemli cilt kanseri nedenleri arasında yer alır. Güneş kremi kullanmadan zararlı UV ışınlarına maruz kalmak ya da sık sık ve yoğun şekilde solaryuma girmek, cilt hasarına dolayısıyla da cilt kanserine neden olur. Bunun dışında meslek dolayısıyla kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalmak, ailede kanser hikayesinin bulunması, zayıf bağışıklık sistemi de cilt kanseri neden olur sorusunun yanıtlarıdır.

3-Deri Kanseri Risk Grubunda Kimler Yer Alır?

Açık ten renkli insanlarda, koyu ten renklilere göre cilt kanseri riski daha yüksek olabilir. Bunun dışında uzun yıllar güneşin altında çalışan, solaryuma giden, yaşlılar, HIV/AIDS, organ nakli hastaları, ailesinde cilt kanseri vakası olan ve çok sayıda beni olan kişiler deri kanseri risk grubundadır.

4-Cilt Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Dermatoloji uzmanı tarafından yapılacak cilt kanseri teşhisi için ilk olarak fiziksel muayene gereklidir. Detaylı bir cilt kontrolünden sonra şüpheli bir lezyon varsa biyopsi istenebilir. Laboratuvarda incelenen parçanın ardından cilt kanseri teşhisi konulabilir.

5-Deri Kanseri Türleri Nelerdir?

Deri kanseri türleri; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur. Melanom cilt kanserinin en tehlikeli olduğu türüdür. Melanom, derinin pigment üreten hücreleri olan melanositlerden gelişir. Bazal hücreli karsinom yavaş büyür ve yayılma riski düşüktür. Yüz, boyun ve ellerde görülür. Skuamöz hücreli karsinom; genellikle cildin en üst katmanında gelişir. En tehlikeli olan melanom ise hızlıca diğer organlara yayılabilen, derinin pigment üreten hücreleri olan melanositlerden gelişen bir türdür.

6-Cilt Kanseri Evreleri Neler?

Cilt kanseri evreleri 1’den 4’e kadar numaralandırılır. Birinci evre deri kanserinde kanser henüz cildin en üst tabakasında bulunur; diğer dokulara yayılmaz. Cilt kanserinde erken müdahale yapıldığında başarı oranı yüksektir. Tümörün 2 cm ve üzerinde olduğu, cilt kanseri tedavisi yapılmadığında ilerleme riski bulunan 2. evredir. Deri kanseri üçüncü evresinde kanser lenf düğümlerine yayılmış olabilmektedir. Büyük boyutlardaki kanser için cilt kanseri tedavisi sürecine ek olarak radyoterapi ve kemoterapi gerekebilir. Cilt kanseri 4. Evrede kanser metastaz yapmış ve diğer organlara yayılır. Kontrolün güç olduğu bu evre tehlikeli olabilir.

7-Cilt Kanseri Ölüm Oranı Nedir?

Cilt kanseri ölüm oranı; kanserin evresine ve hastanın sağlık öyküsüne bağlı olarak değişir. Ancak genel itibariyle cilt kanseri ölüm oranı düşüktür. Melanomun erken evrede teşhis edilmesi durumunda beş yıllık sağkalım oranı yaklaşık %99'dur.

8- Cilt Kanserinden Nasıl Korunulur?

Cilt kanserinden korunmak için güneşin yoğun olduğu saat dilimlerinde dışarıda olmaktan kaçınmak, dışarıda olunacaksa güneş koruyucu krem kullanmak, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruma ekipmanlarını tercih etmek, ciltteki değişiklikleri izlemek, solaryumdan kaçınmak gerekir. Ayrıca deri kanserini önlemek için 6 ayda bir dermatoloji muayenesi olmak da faydalı olabilir.

9-Cilt Kanserinde Kaşıntı Olur mu?

Cilt kanseri hastalarında kaşınmalar görülebilir. Özellikle bazal hücreli ve skuamöz hücreli karsinom gibi daha yüzeysel cilt kanserlerinde kaşıntıya ek olarak kabuklu leke, bende renk değişikliği ve iyileşmeyen yara görülebilir.

10-Cilt Kanseri Ne Kadar Sürede Yayılır?

Cilt kanseri yayılma süresi hastanın sağlık öyküsüne, hastalığın evresine ve tedaviye vereceği yanıta göre değişir. Bazal hücreli karsinom türünde yayılım düşüktür ancak skuamöz hücreli karsinom ve melanomda hızlı yayılma görülür.

11-Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Alanında uzman dermatologlar tarafından gerçekleştirilen cilt kanseri tedavisi yöntemleri arasında ilk olarak cerrahi müdahale yer alır. Kanserli dokunun çıkarılması yoluyla gerçekleştirilen eksizyonel cerrahi, kanserli dokunun mikroskop altında katman katman çıkarılması yoluyla mohs mikroskobik cerrahisi uygulanır. Cilt kanseri tedavi sürecinde kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan yüksek enerjili ışınlar olan radyoterapi de uygulanır. Kriyoterapi, komeoterapi, immünoterapi, fotodinamik terapi ve ilaç tedavileri de evrelerine göre cilt kanseri tedavisi olarak uygulanır.

[widget-163]

12-Cilt Kanserinde Kemoterapi Şart mıdır?

Kemoterapi her cilt kanseri hastasına uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Cilt kanseri metastaz yaptıysa ya da ilerlediyse doktor kontrollü olarak kemoterapi gerekebilir.

13-Hangi Benler Cilt Kanseri İçin Risk Oluşturur?

30’lu yaşlardan sonra beliren bazı benler, çapı 6 mm’den fazla olan, kahverengi, siyah, kırmızı ve beyaz gibi renkler içeren, kenarları düzensiz ve şekli asimetrik olan benler riskli olabilir. Mevcut benlerinizde de büyüme ve renk değişimi oluyorsa cilt kanseri riski olabilir. Bu durumda hemen dermatolog randevusu almanız gerekir.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 327 00 11