Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan ile Yeni Bir Hayata Merhaba Deyin...

Kozmetik Aknesi (Akne Kozmetika, Acne Cosmetica)

Kozmetik Aknesi Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kozmetik aknesi, kozmetik kullanımıyla tetiklenen hafif fakat inatçı sivilce şeklidir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir.

Daha güzel görünüm için sık sık makyaj yaptığınızda cildinizin daha kötü göründüğünü fark ettiniz mi? Çünkü kozmetikler bazen kozmetik aknesi problemine neden olabilmektedir. Peki, kozmetik aknesi nedir, bunu önlemek için neler yapabilirsiniz?

[widget-140]

Kozmetik Aknesi Nedir?

Kozmetik aknesi, kozmetik kullanımıyla tetiklenen hafif fakat inatçı bir sivilce şeklidir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Yaygın olarak yüz, boyun, saç çizgisi ve saçlı deride kozmetik akne oluşumu görülmektedir.

Kozmetik Aknesi Nasıldır ve Sebepleri Nelerdir?

Kozmetik aknesi nedir öğrendiysek şimdi kozmetik aknesi tedavisi konusuna geçebiliriz. Kozmetik aknesi, genellikle yanaklarda, çenede veya alında küçük şişlikler ile karakterizedir. Bazılarında beyaz nokta ve sivilce görülmektedir. Etkilenen bölge çevresinde kullanılan ürünleri belirlemek, sivilcenizin sebebini bulmanın anahtarıdır.

Kozmetik aknesinin ortaya çıkması zaman alabilmektedir. Sivilcelerin oluşumu birkaç günden 6 aya kadar sürebilmektedir. Bu nedenle cilt bakım günlüğü tutarak ve her bir ürününüzdeki malzemeleri not ederek sivilcelerinize kozmetik malzemelerinizin sebep olup olmadığını veya hangi ürünün sebep olduğunu belirlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Kozmetikten kaynaklanan akne, komedojenik saç veya cilt bakım ürünlerinin kullanımından kaynaklanmaktadır. Folikül içinde kozmetik bir ürün birikmesi ile gözenekler tıkanır. Bu durum da sivilceleri oluşturur.

Pomatlar veya saç yağları, yoğun nemlendiriciler, göz kremleri ve makyaj kozmetik aknenin nedenleri olarak bilinir. 

Gözenekleri Tıkayan Ürünü Nasıl Belirleriz?

Gözenekleri tıkayan ve kozmetik aknesi problemine neden olan ürünleri belirlemek için aşağıdaki soruları sorabilir ve cevaplarına göre belirli ürünlere odaklanabilirsiniz.

Alında, saç çizgisinde veya saçlı deride sivilceler mi var?

Göz bölgesinde veya üst yanaklarda küçük şişlikler ve beyaz noktalar mı var?

  • Göz kreminiz çok yoğun olabilir, bazı araştırmalarda vazelin veya lanolin içeren kremlerin milia dediğimiz bu beyaz noktaları arttırdığı izlenmiştir.

Dudaklarınızın etrafında küçük sivilceler mi var?

  • Rujunuz veya dudak kreminiz özellikle parfümlü ürünler suçlu olabilir.

Tüm yüz ve boyun bölgesindeki şişlikler ve sivilceler mi mevcut?

  • Büyük olasılıkla nemlendirici, güneş kremi veya fondöten makyajından kaynaklanıyor olabilir. Cildin ihtiyaçlarına uygun güneş koruyucu seçimi kozmetik aknesinin önlenmesi için gereklidir. 

Sivilcelerin kaynağı belirlendikten ve kullanım durdurulduktan sonra kozmetik aknesi yavaş yavaş iyileşecektir. Ancak her makyaj cildiniz için kötü değildir. Cilt tipinize uygun ve cildinize zarar vermeyen bileşenler içeren ürünler kullanarak keyifle makyaj yapmanız ve cilt sağlığınızı korumanız mümkündür.

Dikkat Edin!

Sık kullanılan kapatıcılar, fondötenler, nemlendiriciler ve güneş koruyucular, kozmetik akne oluşumuna neden olabilir. Cilt bakım ve güzellik ürünlerinizle ilgili doktorunuzun önerilerine uyun. 

Kozmetik Aknesi Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak kozmetik aknesi problemine neden olduğunu düşündüğünüz makyaj ürünlerini kullanmayı bırakmalısınız. Ek olarak aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Kozmetik aknesi nasıl tedavi edilir sorusunda ilk adım, geceleri mutlaka makyajın çıkarılmasıdır. Her gece mutlaka makyaj temizlenmelidir, hassas bölgeleri misel su veya temizleme balmlarıyla temizleyebilirsiniz. Yıkama jeli cilt tipine uygun seçilmelidir
  • Akne tedavisi için yüzünüzü günde en az bir- iki kez temizleyici jel ile ve egzersiz yaptıktan veya terlemenize neden olacak herhangi bir aktiviteden sonra bol suyla yıkayın.
  • Cildiniz akne ve siyah noktaya meyilli ise etikette "yağsız" (oil-free), "gözenekleri tıkamaz" veya "komedojenik olmayan" (non-comedogenic) kelimelerini içeren bir temizleyici kullandığınızdan emin olun.
  • Kozmetik aknesi problemini önlemek için yüzünüzü temizlemek için tahriş edici aletler kullanmayın. Bunun yerine sadece parmak uçlarınızı kullanın ve ılık suyla durulayın.
  • Mevcut sivilceleri daha hızlı iyileştirmeye yardımcı olmak ve yeni komedon oluşumunu engellemek için salisilik asit içeren bir temizleyici kullanabilirsiniz.
  • Yatmadan önce her zaman nazik, yağsız bir makyaj temizleyici ile tüm makyajı çıkarın ve ardından yüzünüzü yıkayın.
  • Makyaj yapmaya devam edecekseniz, çok hafif uygulayın. Makyaj fırçalarını nazik hareketler ile kullanabilirsiniz.
  • Saç merhemlerini ve yağlarını saç çizgisinden en az bir 2.5 cm geriye veya sadece saçın uçlarına uygulayın.
  • Makyaj fırçalarınızı düzenli olarak temizleyin ve başkalarıyla paylaşmayın. Diğer makyaj malzemelerinizi de başkaları ile paylaşmayın.

[widget-141]

Sivilce oluşumu devam ederse, aşağıdaki bileşenleri içeren sivilce ilaçlarını kullanabilirsiniz:

  • Benzoil peroksit (Kozmetik aknesi tedavisinde akneye neden olan bakterilerle savaşmaktadır.)
  • Salisilik asit (Kozmetik aknesi tedavisinde tıkanan gözeneklerin açılmasına yardımcı olmaktadır.)
  • Adapalen (Kozmetik aknesi için ilaç kullanımında tıkanan gözeneklerin açılmasına ve sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.)

Kozmetik aknesi devam ederse, aknenize neden olabilecek diğer faktörleri belirlemek ve tedavi etmek için dermatolog muayenesi almalısınız.

Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 327 00 11