- Konu Başlıkları
- Sedef Hastaları Nasıl Beslenir?
- Sedef Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? Sedef Hastaları Ne Yiyemez?
- Glutensiz Beslenmeniz Gerekli midir?
- Bunu biliyor muydunuz?
- Alkolü Kesmeli misiniz?
- Sedef Hastalığı Nedeniyle İhtiyacınız Olan Gıdalar Nelerdir?
Sedef Hastaları Nasıl Beslenir?
En yaygın cilt hastalıkları içinde yer alan sedef hastalığı için uygulanan tedavinin etkisini artırmak ve semptomları azaltmak için beslenmeye dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Sedef hastalığı otoimmün kaynaklı bir hastalıktır. Ciltteki kronik inflamasyon ile karakterizedir. Bu immün kaynaklı hastalığın uyaranlarından birinin de sızdıran bağırsak sendromu olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle tedavinin bir beslenme programı ile desteklenmesi önemlidir. Sedef hastalarında beslenme düzeninde otoimmün protokol uygulanmalıdır.
[widget-162]
Sedef Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır? Sedef Hastaları Ne Yiyemez?
Sedef hastalarında beslenme tedavisinin temelini bağırsak geçirgenliğine neden olan tahıl, baklagiller, süt ürünleri ve şekerin çıkarılması oluşturmaktadır. Ayrıca;
- Fermente sebze gibi probiyotiklerden zengin bir beslenme
- Bol lifli ve antioksidan kapasitesi yüksek yiyecekler tüketmek
- Çinko, vitamin A ve vitamin D’den zengin besinlere yer vermek
- Balık ve deniz ürünleri tüketimini artırmak ve böylelikle Omega 3 tüketimini sağlamak
- Zerdeçal gibi doğal anti inflamatuvar bitki ve baharatlardan yardım almak sedef hastalarının beslenme programının önemli noktalarıdır.
Sedef hastalarında beslenme düzeninizi ve yediğinizi takip etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kilonuzu da takip etmelisiniz. Çünkü her ikisi de sedef hastalığı (Psoriasis) semptomlarını etkilemektedir. Yiyecekler sedef hastalığına neden olmaz ya da iyileştirmez. Ancak sedef hastalığında beslenme düzeni oturtmak; kaşıntı, ağrıyı ve hatta akut atakları önleyebilmektedir.
Fazla kilolarınız varsa, bu kiloların bir kısmını kaybetmek yardımcı olabilir. Sedef hastalarında beslenme düzenini ayarlamak ve kilo vermek şikayetlerinizi hafifletebilir. Obezite ameliyatı geçiren kişilerin de çoğunda şikayetlerin azaldığı dikkat çekicidir.
Yağ hücreleriniz TNF - alfa olarak adlandırılan sedefi tetikleyen bir proteini üretmektedir. Bu protein deride enflamasyona ve sedef semptomlarına sebep olmaktadır. Kilo veren kişilerde bu protein daha az üretilir ve dolayısıyla şikayetler azalır.
Glutensiz Beslenmeniz Gerekli midir?
Sedef hastalığında beslenme ile ilgili bir diğer önemli nokta da gluten. Bazı sedef hastaları glutensiz beslendiğinde şikayetlerin azaldığını belirtmektedir. Ancak glutensiz beslenmenin sedef hastalığı şiddetini azalttığına dair yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu noktada kendinizi takip ederek gluten tüketip tüketmemeye karar verebilirsiniz.
Bunu biliyor muydunuz?
Yapılan araştırmalar, sedef hastalığının genetik yatkınlığa sahip bireylerde daha sık görüldüğünü göstermektedir.
Alkolü Kesmeli misiniz?
Eğer çok fazla içki içerseniz hastalığınızın kötüleşme ihtimali vardır. Aynı zamanda tedavileriniz daha az etkili olabilmektedir. Dolayısıyla orta miktardan fazla içerseniz (kadınlar için günde 1 içecek, erkekler için günlük 2 içecek) sedef hastalığı semptomlarının artmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle alkollü içeceği azaltmak iyi bir fikirdir.
[widget-163]
Sedef Hastalığı Nedeniyle İhtiyacınız Olan Gıdalar Nelerdir?
Sedef hastalığında dengeli beslenme oldukça önemlidir. Dolayısıyla;
- Sebze,
- Meyve,
- Tahıl,
- Yağsız protein,
- İyi yağlar (esas olarak bitkilerden gelen yağlar) beslenmenizde dengeli bir şekilde yer almalıdır. Eğer sedef hastaları ne yememeli veya sedef hastalar ne yiyebilir diye merak ediyorsanız bu yazımızı kendiniz rehber edinebilirsiniz.
Sedef hastalığında beslenme şekli tüm vücudunuz için iyidir. Aynı zamanda ihtiyacınız olan tüm besinleri karşılamaktadır.
D Vitamini: Çalışmalar psöriyazis hastalarında vitamin D değerinin düşük olduğunu göstermektedir. Söz konusu bu vitamin, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Doktorunuzdan vitamin D düzeyinizi ölçmesini isteyebilirsiniz. Test sonucunda D vitamini ilaç takviyesine ihtiyacınız olabilir.
Balık yağı: Balık yağı vücudunuzdaki inflamasyonun azalmasını sağlamaktadır. Sedefi yok etmez ancak balık yağı takviyesi alan hastalarda daha az kaşıntı ve daha az kızarıklık gözlenmektedir. Ayrıca, haftada birkaç kez somon, ton balığı veya uskumru gibi balıkları tüketerek balık yağı içerisindeki Omega – 3 yağ asitlerini alabilirsiniz. Ayrıca balık yağı sedef hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların bazı yan etkilerini hafifletebilmektedir. Retinoid (asitretin)'in yaptığı trigliserid yüksekliği veya siklosporinin sebep olduğu böbrek problemleri gibi yan etkileri azaltabilmektedir.
Tekrar belirtmek gerekir ki beslenme ile sedef hastalığı tedavi edilememektedir. Ancak dermatolog tarafından uygulanan tedavi ile birlikte dengeli ve sağlıklı beslenme hastalığın semptomlarını ve kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltabilir. Bu sayede kişinin yaşam konforu da yükselmiş olur.
Günümüzde sağlıklı ve dengeli beslenin önemi her geçen gün artmaktadır. Siz de sedef hastalığınız varsa diyet önerilerimizle hastalığınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz
Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan