Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan ile Yeni Bir Hayata Merhaba Deyin...

Rosacea (Gül Hastalığı)

Rosacea Nedir? Neden Olur?

Rosacea, yani gül hastalığı, yüzdeki kızarlıklık, genişlemiş cilt damarları ve hassasiyet oluşumu gibi belirtilerle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Roza hastalığı olarak da bilinir. Gül hastalığı neden olur sorusunun kesin yanıtı bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığın etkili olduğunu söyleyebiliriz. Rosacea hastalığına aynı zamanda ciltteki iltihaplanmaların ve bağışıklık sistemi anormalliklerinin de yol açtığı bilinmektedir. Peki gül hastalığı olan nelere dikkat etmeli, gül hastalığı nasıl geçer, roza hastalığı bulaşıcı mıdır? Gül hastalığı ile ilgili tüm merak edilenleri yazımızın devamından bulabilirsiniz…

[widget-134]

Rosacea Belirtileri Neler?

Roza hastalığı genellikle yüz bölgesindeki kızarıklıklarla kendini gösterir. Alın, burun ve yanaklarda yoğun ve belirgin şekilde oluşan kızarıklık, burun ve yanak bölgesindeki genişlemiş damarlar, gözlerdeki kızarıklık, kuruluk ve tahriş hissi ile ciltte yanma ve kaşıntı benzeri belirtiler, rosacea hastalığını işaret eder. Ayrıca kızarıklıklarla birlikte oluşan küçük kırmızı sivilceler ve irinli nodüller de gül hastalığının en yaygın belirtilerindendir. Rosaea nedir, rosacea belirtileri nelerdir öğrendiysek şimdi de roza hastalığının teşhis ve tedavisine geçebiliriz.

Gül Hastalığı Tedavisi – Rosacea Tamemen İyileşir mi?

Gül hastalığı belirtileri, hastalığın teşhisinde önemlidir. Dermatoloji uzmanı tarafından yapılan muayeneler ve tetkikler, rosacea hastalığının seyri ve durumu ile ilgili bilgi vermek için yeterlidir. Rosacea tedavisi ise semptomların türü, hastanın yaşam tarzı ve hastalığın etkilerine göre şekillendirilir. Genel olarak roza hastalığı tedavi yöntemleri şunlardır:

İlaçlı rosacea tedavisi: Roza hastalığının şiddetli olduğu durumlarda antibiyotikler veya anti-enflamatuar ilaçlarla gül hastalığı tedavisi uygulanabilir.

Lazerle rosacea tedavisi: Rosacea hastalığında en etkili yöntemlerden biri olan lazer tedavileri, genişlemiş cilt damarlarını ve kızarıklıkları azaltmak için uygulanır.

Topikal rosacea tedavisi: Rosacea semptomlarını hafifletmek için cilde uygulanan kremler, losyonlar ve jellerle rahatlama sağlanır.

Rosacea yani gül hastalığı tedavisi mutlaka kişiye özel olmalıdır. Çünkü her hastanın semptomları ve tedaviye verdiği yanıt farklıdır. Rosacea hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktu. Rosacea tedavisinde belirtiler hafifletilebilir, genel bir iyileşme sağlanabilir ancak tamamen iyileşme görülmez. Fakat rosacea tedavisini aralıksız bir şekilde sürdürmek uzun vadede etkili sonuçlar verebilir.

Roza hastalığı doğuştan gelmez!

Genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, şişlik ve bazen akne benzeri lezyonlarla karakterizedir.

Gül Hastalığı Karaciğeri Etkiler mi?

Rosacea, yani roza hastalığının karaciğerle ilişkisi yoktur. Ancak rosacea hastalığını tetikleyen alkol alımı gibi durumlar, karaciğeri de olumsuz etkilediğinden bu alanda benzer bir ilişki kurulabilir. Rosacea semptomları görülen kişilerin sağlık durumlarını ve beslenme alışkanlıklarını değerlendirmeleri, en kısa sürede rosacea tedavisine başlamaları gerekir.

[widget-135]

Gül Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Rosacea semptomlarının kontrol altında tutulabilmesi için gül hastası olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Eğer gül hastalığı nasıl geçer, belirtilerim nasıl daha iyi duruma gelir diyorsanız güneşten korunmanızı ve düzenli güneş koruyucu kullanmanızı önerebilirim. Düzenli cilt bakımı yaptırmak, kaliteli cilt bakım ürünleri kullanmak, makyaj malzemelerini hassas ciltelere uygun olan markalar arasından seçmek, alkol, baharatlı yiyecekler ve fazla kafeinden aşırı sıcak suyla duş almak ve saunaya girmekten kaçınmak rosacea belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Tabii düzenli olarak dermatoloji muayenesinden geçmek ve dermatolog önerilerini dikkate almak da sizleri rahatlatacaktır. Rosaceadan kurtulanlar, sağlıklı bir beslenme düzenini benimseyenler, yaşamından stresi uzak tutanlar, soğuk havalara karşı daha temkinli olan kişilerdir diyebiliriz. Eğer sizler de rosaceadan kurtulanlardan biri olmak istiyorsanız düzenli takip için hemen şimdi dermatoloji randevusu alın.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 327 00 11