- Konu Başlıkları
- Tıraş Olurken Bunlara Dikkat Edin!
- Kıl Dönmesi, Psödofolikülitis Barba Nedir?
- Kıl Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?
- Kıl Dönmesi Neden Olur?
- Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
- Psödofolikülitis Barbanın Oluşmasını Engelleyecek Tıraş Yöntemleri Var mı?
- Doğru Tıraş Olma Tekniği - Nasıl Tıraş Olunur?
- Dikkat Edin!
Tıraş Olurken Bunlara Dikkat Edin!
Cilt hastalıkları kategorisinde yer alan kıl dönmesi, tıraş olan erkeklerin sakal bölgesinde ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Bu nedenle doğru tıraşlama oldukça önemlidir.
Kıl dönmesi, tıraş olan erkeklerin sakal bölgesinde ortaya çıkan yaygın, sürekli bir hastalıktır. Bu nedenle tıraş olma teknikleri doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Koyu tenli ve sık kıvırcık kıllara sahip erkeklerde daha çok görülmektedir. Peki, kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi neden olur?
[widget-162]
Kıl Dönmesi, Psödofolikülitis Barba Nedir?
Kıl dönmesi; Tıraş olan erkeklerin sakal bölgesinde ortaya çıkan yaygın, sürekli bir hastalıktır. Koyu tenli ve sık kıvırcık kıllara sahip erkeklerde daha çok görülmektedir. Kadınlarda da tıraş edilen diğer alanlarda gelişebilmektedir. Psödofolikülitis barba olarak da isimlendirilebilmektedir.
Kıl Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?
Kıl dönmesi farklı sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepler aşağıdaki gibidir:
Çok kıvırcık ya da sert kıllara sahip olan kişilerde kıl dönmesi görülme olasılığı daha fazladır. Testosteron hormonu yüksek olan bireylerde kıl oranı ve aynı zamanda kılların uzama hızı daha fazla olduğu için bu bireylerde kıl dönmesi daha sık görülmektedir.
Aşırı terleme sorunu olan kişilerde gözeneklerin tıkanması sonucu meydana gelebilmektedir. Vücudu ya da yüzü yanlış bir şekilde tıraş etmek psödofolikülitis barba oluşmasına neden olmaktadır.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Tıraş edildiğinde deri içine geri dönen sıkı kıvırcık kıllar kıl dönmesine neden olmaktadır.
Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloğunuz hastalığın şiddetine göre size uygun kıl dönmesi tedavisini oluşturacaktır. Hastalığınızın şiddetine göre belli bir süre tıraşa ara verilebilir, soyucu ve yumuşatıcı kremler, antibiyotikler ve tüy dökücü kremler önerilebilir.
Son zamanlarda ise gelişen lazer epilasyon teknolojisi ile kılların yok edilmesi sağlanabilmekte ve kıl dönmesi sorununun önüne geçilebilmektedir.
Psödofolikülitis Barbanın Oluşmasını Engelleyecek Tıraş Yöntemleri Var mı?
Tıraş olma tekniklerinin uygun hale getirilerek kıl dönmesi oluşumunun hafifletilmesi mümkündür. Dikkat etmeniz gereken faktörler aşağıdaki gibidir:
Deriyi germeyin. Kıl büyüme yönünün tersine tıraş etmeyin. Tıraş bıçağını çok bıçaklı ve oynar başlıklı ürünlerden tercih edin ve her 4-5 kullanımda bir başlığını değiştirin. Kısa darbeler uygulayın ve aynı alanı iki kereden fazla tıraş etmeyin. Mümkünse elektrikli tıraş makinesi ile sakalınızı kısaltın Hafif kıl dönmesi durumunda en az 1 ay sakal tıraşına ara verin. Fakat, sakalın aşırı uzun olması da temel bakımı zorlaştıracağı için sakal kıllarını keserek kısaltın. Batık kılları steril bir iğne yardımı ile çıkarmaya yardımcı olabilirsiniz. Tıraş sonrası rahatlatıcı losyonunuzu veya doktorunuzun bu amaçla önerdiği ürünler ile sakal bakımınızı sonlandırın.
Çok şiddetli vakalarda kimyasal depilatuar ürünler (yani kıl dökücü) kullanılabilmektedir. Fakat, öncesinde kolunuzun ön yüzünde 4 cm’lik bir alana sürüp 48 saat gözlemleyin. Herhangi bir yanma, batma gibi irritasyon yani tahriş belirtisi yoksa kullanın.
[widget-163]
Doğru Tıraş Olma Tekniği - Nasıl Tıraş Olunur?
Doğru tıraş olma tekniği ile kıl dönmesi oluşumunu hafifletmeniz ve hatta engellemeniz mümkündür. Tıraş olurken aşağıdaki teknikleri dikkate alabilirsiniz:
Önceden var olan kılları elektrikli tıraş makinesi ile alın ve yaklaşık 1 – 2 mm sakal bırakın Bölgeyi, aşındırmayan akne sabunları ve pütürlü yıkama bezleriyle yıkayın. Batık kılların olduğu alanlara yumuşak diş fırçasıyla hafifçe masaj yapmak faydalı olabilmektedir. Bölgeyi suyla yıkayın ve ardından yüzünüze birkaç dakika ılık musluk suyu ile kompres yapın. Seçtiğiniz tıraş kremini kullanarak tıraş edilecek alanda makul miktarda köpükle masaj yapın. (Köpüğün kurumasına izin vermeyin, kurusa tekrar uygulayın.) Keskin bir tıraş bıçağı kullanın ve minimal baskıyla kısa darbeler kullanarak kıl tanesini tıraş edin. Tıraştan sonra ılık musluk suyu ile yıkayın ve 5 dakika boyunca soğuk kompres uygulayın. Büyüten bir ayna kullanarak batık kılları steril iğneyle yerinden çıkarmaya yardımcı olabilirsiniz.. Son olarak en fazla yumuşatan tıraş sonrası ürününüzü uygulayın. Eğer aşırı yanma veya kaşıntı ortaya çıkarsa, tıraş sonrası ürünü olarak topikal kortikosteroidli kremler veya losyon (%1 hidrokortizon) kullanın. Kortizonun uzun süre kullanılması cildi inceltir, kılcal damarları artırır, enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle 3 günden uzun süreli dermatolog önerisi dışında kullanmayın.
Dikkat Edin!
Tıraş makinesi, tıraş bıçağına göre cildi daha az tahriş edebilir ve tıraş ederken tüyleri daha kısa keser, bu da kıl dönmesi riskini azaltabilir. Ancak, her iki durumda da cilt tahriş olabilir ve bu da kıl dönmesi riskini artırabilir.
Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan