- Konu Başlıkları
- Botoks Uygulaması ve Botoks Sonrası Dikkat Edilecekler
- Botoks Nedir?
- Botoks Hangi Durumlarda Yapılır?
- Botoks Nasıl Yapılır?
- Botoks Öncesi Dikkat Edilecekler ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Neler?
- Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- Birden Fazla Botoks Uygulaması Yapılabilir Mi?
- İleride Tekrar Botoks Yapılmazsa Daha Kötü Olur Mu?
- Botoks Yan Etkileri Nelerdir?
- Botoks Uygulaması Güvenli Midir?
Botoks Uygulaması ve Botoks Sonrası Dikkat Edilecekler
Botoks tedavisi, bir bakteriden üretilen botulinum denilen toksinin kaslara enjeksiyonudur. Toksin, kasların kasılmasını engellediği için mimiklere bağlı kırışıklıkların oluşumunu engeller. Etkilenen kaslar ortalama 3-6 ay sonra normale döner.
Zamanla farklı nedenlere bağlı olarak ciltte kırışıklıklar meydana gelmektedir. Kırışıklıklara neden olan faktörlerden bir tanesi mimiklerdir. Çok fazla mimik kullanımı kırışıklıkları arttırarak kişilerin sosyal yaşamlarında rahat hissedememesine neden olmaktadır. Ancak botoks ile mimiklere bağlı olarak meydana gelen kırışıklıkların önlenmesi mümkündür. Botoks işlemi ile ilgili genel bir bilgi verdiğimize göre şimdi de botoks nasıl yapılır, botoks hangi durumlarda yapılır, botoks güvenli mi, ayrıntılarına geçebiliriz.
[widget-152]
Botoks Nedir?
Botoks tedavisi, bir bakteriden üretilen botulinum denilen toksinin kaslara enjeksiyonunu ifade etmektedir. Kullanılan bu toksin, kasların kasılmasını engeller. Bu sayede mimiklere bağlı ortaya çıkan kırışıklıklar botoks ile engellenebilmektedir. Uygulama alanındaki kaslar ortalama 3 – 6 ay sonra normale döner.
Botoks Hangi Durumlarda Yapılır?
Botoksun kullanılabileceği durumlar aşağıdaki gibidir:
- Kaş çatma çizgilerinin düzeltilmesi
- Alın çizgilerinin düzeltilmesi
- Kazayağı kırışıklıklarının giderilmesi (Göz köşelerinin etrafındaki küçük kırışıklıklar, gülme çizgileri olarak da bilinmektedir)
- Ağız köşesinin aşağı doğru sarkmasının engellenmesi
- Boyun kırışıklıklarının gerilmesi
- Tedaviye cevap vermeyen aşırı koltuk altı, el ve ayak terlemeleri
Botoks Nasıl Yapılır?
Doktorunuz tarafından botulinum toksin (Botoks), belli oranlarda serum fizyolojik ile sulandırılmaktadır. Botoks nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak bir diğer aşamada da kırışıklıkların ve çizgilerin azaltılmak istendiği yüz ve boyundaki kasların içine iğne aracılığı ile enjeksiyon yapılarak uygulanır. Botulinum toksin ile kas kasılması engellenmektedir. Bu sayede kırışıklığa neden olan kaslar gevşer ve buna bağlı olarak kırışıklar ve çizgiler o alanda azalır. Aynı zamanda el içi, ayak ve koltuk altı aşırı terlemelerinde de dermatolog ya da estetisyen tarafında belli bölgelere botox uygulanarak 4 - 6 ay süreyle terleme sorunundan kurtulmanız mümkündür.
Botoks Öncesi Dikkat Edilecekler ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Neler?
Botulinum toksin için ön hazırlık gerekmez. Enjeksiyondan sonra hastalar günlük aktivitelerine dönebilirler. Botoksun etkileri 3 - 7 gün içinde ortaya çıkar ve etkisi yaklaşık 3 - 4 ay sürer. Ancak bu süre bazı durumlarda 6 aya kadar uzayabilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Botoks uygulamaları doktor olmayan kişiler tarafından ve aynı zamanda tıbbı olmayan ortamlarda kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Botoks nasıl yapılır araştırırken bir yandan da iyi bir klinik bulmanızı tavsiye ederim.
Tedavi Sonrası Yüz İfadesi Kaybolup, Yüzde Hissizlik Meydana Gelir Mi?
Botulinum toksin uygulamasını yapan uzman hekimler, ince kırışıklıkları ve çizgileri tedavi ederken doğal yüz ifadesini korumayı amaçlarlar. Dolayısıyla yeterli düzeyde ve doğru noktalara botulinum toksini uygulayarak doğal yüz ifadenizin korunması sağlanmaktadır. Ayrıca yüzde herhangi bir hissizlik meydana gelmez.
Birden Fazla Botoks Uygulaması Yapılabilir Mi?
Aşırı terleme ve kırışıklar botoks işlemi sonrası yeniden oluştuğunda botoks uygulaması tekrar yapılabilmektedir. Tekrarlayan uygulamalar ile kırışıklıklar, çizgiler ve terleme ilk günkünden daha az duruma gelmektedir. Aynı zamanda botoksun etki süresi her uygulamada uzayabilmektedir.
İleride Tekrar Botoks Yapılmazsa Daha Kötü Olur Mu?
Hayır, tam tersi yaptırdığınız her botulinum toksin uygulaması mimiklerin daha az oturmasına yol açacağı için yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Botoks Yan Etkileri Nelerdir?
Hastalarda enjeksiyon sonrası gelişen yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Bunlar enjeksiyon yerinde şişlik, ağrı, kızarıklık, morarma şeklindedir. Botoks öncesi dikkat edilecekler ve botoks sonrası dikkat edileceklere uyulduğu takdirde şiddetli bir yan etki görülmez. Çok nadir olarak enjeksiyon yapılan bölgeye komşu kasların etkilenmesi ile;
- Göz kapağında düşüklük,
- Şaşkın bakış,
- Asimetrik görünüm,
- Kaşlarda veya dudak köşelerinde asimetrik görünüm oluşabilmektedir.
Fakat bu botoks yan etkiler uzman hekimlerce yapıldığı takdirde çok nadirdir.
[widget-153]
Botoks Uygulaması Güvenli Midir?
Botulinum toksin kozmetik amaçlı olarak ilk kez 1990 yılında kullanılmaya başlanmıştır. 20 yıldan fazladır dermatologlar tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Aynı zamanda botoks dermatoloji dışında diğer branşlarda da farklı tedaviler için kullanılmaktadır. Örneğin nöroloji tarafından migren, istenmeyen kas kasılmaları, tremor vb. gibi.
Botulinum toksin tedavisinde yeni trend 90’ların donuk yüz ifadesi yerine; pürüzsüz, ancak daha ifadeli, mimiklerin korunduğu bir yüz elde etmektir. Dolayısıyla mimik kasları daha seçici olarak tedavi edilmekte ve bir takım mimik hareketleri korunarak istenen etki elde edilmektedir.
Siz de bu tedavi ile ilgileniyor ve daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bir dermatoloğa başvurunuz.
Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan