- Konu Başlıkları
- Ozon Tedavisinin Etkileri ve Sağladığı Yararlar
- Ozon Nedir?
- Ozon Tedavisi Nedir?
- Ozon Tedavisi Hangi Durumlarda Yararlıdır?
- Ozon Nasıl Etki Eder?
- Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
- Ozon Tedavisi Güvenli midir?
Ozon Tedavisinin Etkileri ve Sağladığı Yararlar
Ozon tedavisi, ozon gazı (O3) kullanılarak birçok tıbbi durumun tedavisine destek olan bir alternatif tedavi yöntemidir.
Ozon tedavisi, ozon gazı (O3) kullanarak birçok tıbbi durumun tedavisinde kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir. Çünkü ozon, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan antioksidan özellikleri olan bir gazdır. Tedavi, ozon gazının cilt altına enjekte edilmesi, kanla karıştırılarak intravenöz olarak verilmesi gibi yöntemlerle uygulanabilmektedir.
Ozon Nedir?
Ozon, oksijenin bir şeklidir. 19. yüzyılın ortalarında keşfedilen ozon gazı (O3), dinamik olarak kararsız bir yapıda üç oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Etkileri kanıtlanmış, tutarlı ve güvenlidir. Minimum ve önlenebilir düzeyde yan etkileri vardır.
Ozon tedavisi birçok farklı durumun tedavisinde kullanılabilmektedir. Ancak yaygın olarak kullanılanlar arasında enfeksiyonlar, yaralar, kanser, romatoid artrit, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, diyabet ve kalp-damar hastalıkları bulunmaktadır. Fakat bu tedaviler sadece araştırma boyutundadır ve mutlaka asıl hastalığı takip eden hekim tarafından uygun bulunursa eklenmelidir.
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon tedavisi, ozon gazı kullanan tıbbi uygulamaları ifade etmektedir. Ozonun gaz veya sıvı formları bazı hastalıkların tedavisine destek olmak amacıyla vücuda uygulanabilir veya topikal bir dezenfektan olarak kullanılabilir.
Ozon Tedavisi Hangi Durumlarda Yararlıdır?
Atmosferin üst katmanlarında bulunan ozon gazı tabakası, dünyayı güneşin UV radyasyonundan korumaktadır. Ancak zemin seviyesindeki ozon, havanın kirlenmesine neden olmaktadır.
Ozon tedavisi; bakteri, virüs, mantar, maya ve parazitleri inaktive ederek, oksijen metabolizmasını uyararak ve bağışıklık sistemini aktive ederek etki etmektedir. Ancak etkinliği ve güvenliği ile ilgili araştırmalar hala devam etmektedir.
Ozon tedavisinin aşağıdaki durumlar için faydalı olduğu bildirilmiştir:
- HIV ve SARS gibi viral hastalıkların tedavisine destek olarak
- Yaraların dezenfekte edilmesinde
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
- İskemik kalp hastalığının tedavisine destek olarak
- Maküler dejenerasyonun tedavisinde
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH)
- Kanser tedavisine destek olarak
- Artrit (eklem romatizması) tedavisine destek olarak
- Diyabetik (şeker hastalığı) ayak yaralarında
Ozon Nasıl Etki Eder?
Ozonun etki etme mekanizması aşağıdaki gibidir:
- Ozon, vücudun bağışıklık ve antioksidan sistemlerini harekete geçirerek ve inflamasyonu azaltarak oksidatif stresi azaltabilir.
- Tedavi, kanınızdaki oksijen seviyelerini artırarak akciğerlerinizdeki stresi azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tedavi 3 farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Lokal olarak direk uygulama: Bir yaraya ve eklem boşluğuna yani hastalıktan etkilenen vücut bölgesine direkt uygulama. Gaz bu durumda koruyucu bir örtü içinde verilmektedir.
- İntravenöz tedavi (Damar içi): Yaygın olarak kullanılan bu metotta sizden alınan 100 – 200 ml kan, daha sonra ozon gazı eklenerek damar yolu ile size geri enjekte edilmektedir. İntravenöz kullanımın hava kabarcıkları oluşturarak emboliye neden olma riski vardır.
- İntramuskuler (Kas içi): Ozon tedavisi, kas içi enjeksiyon olarak da uygulanabilmektedir. Bu enjeksiyon için, ozon gazı genellikle uygulamadan önce oksijenle karıştırılmaktadır.
Ozon Tedavisi Güvenli midir?
Tıbbi kullanım için etkili veya güvenli olduğu sonucuna varacak yeterli kanıt olmamasından dolayı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ozon tedavisi kullanımına karşı uyarıda bulunmuştur.
Ozon tedavisi kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Ozon, uygun miktarda ve doğru yerde kullanılmalıdır ve kesinlikle solunmamalıdır. Dolayısıyla uzman kişiler tarafından uygulanması son derece önemlidir.
FDA, ozonun dezenfektan olarak kullanımıyla ilgili olarak; "ozonun bir mikrop öldürücü olarak etkili olabilmesi için, insan ve hayvanlar tarafından güvenle tolere edilebileceğinden çok daha büyük bir konsantrasyonda bulunması gerektiğini" belirtmektedir. Ayrıca akciğerleri tahriş edebildiği ve nefes almayı zorlaştıran sıvı birikmesine neden olabileceği için ozon gazı solunmaması hakkında bir uyarı yayınlamıştır.
Ozonun damar içine doğrudan uygulanması pulmoner emboliye sebep olmaktadır. Bu nedenle damar içine doğrudan uygulanmamalıdır.
Tedavi hakkında tartışmalar mevcuttur, ancak umut vaat etmektedir. Ozon tedavisinin kullanımı için yeni klinik çalışmalar devam etmektedir.
Yazar: Doç. Dr. Sevil Savaş Erdoğan
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.