- Konu Başlıkları
- Deri Hastalıkları Cinsel Yolla Nasıl Bulaşır?
- Cinsel Yolla Bulaşan Deri Hastalıkları Hangileri?
- Cinsel Yolla Bulaşan Deri Hastalıklarının Tedavisi İhmal Edilmemelidir
- Dikkat Edin!
Deri Hastalıkları Cinsel Yolla Nasıl Bulaşır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların deride ortaya çıkması ile kendini belli eder. Düzenli sağlık kontrollerinde veya gözlem sonucu ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları, zamanında müdahale edilmezse riskli durumlar yaratabilir. Cinsel temasla birlikte ciltte döküntüler, lezyonlar, siğiller veya ülserler gibi belirtiler verir. Cinsel yolla bulaşan deri hastalıklarından korunmak için dermatolog kontrollerine başlamak, düzenli sağlık testleri yaptırmak, güvenilir cinsel eğitim hakkında bilgi almak ve uygun korunma yöntemlerini kullanmak önemlidir.
[widget-154]
Cinsel Yolla Bulaşan Deri Hastalıkları Hangileri?
Cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları, cinsel temas sırasında mikroorganizmaların veya virüslerin bulaşması sonucu oluşan enfeksiyonlardır. Yaygın olarak görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar şunlardır:
· HSV (Uçuk) - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Herpes Simplex Virüsü HSV yani uçuk, cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları içinde yer alır. Kaşıntı, yanma hissi, vücut ağrısı, ateş ve genel halsizlik ile kendini belli eder. Pek çok kişi de belirti göstermediği de bilinir. Virüs vücuda girdikten sonra sinir hücrelerine yerleşir. Virüsün yeniden aktifleşmesi, bağışıklık sistemi zayıfladığında veya diğer tetikleyici faktörlerin etkisiyle gerçekleşebilir. Antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri Tip 1 HSV'de, genellikle ağız ve dudak çevresinde soğuk yaralık ve uçuklara neden olur. Oral seks sırasında genital bölgelere bulaşabilir. Tip 2 HSV, genital bölge ve çevresinde görülür. Oral seksle ağızda da enfeksiyona yol açabilir.
· Frengi - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu frengi, cinsel yolla bulaşan deri hastalıklarından bir diğeridir. Ciltte yaralara, döküntülere ve organ hasarına neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları belirtileri açığa çıktığı gibi tedaviye başlanmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve komplikasyonları önleyebilir. Frengi de tedavi edilebilen bir hastalıktır.
· Siğil - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Human Papillomavirus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu cinsel yolla bulaşan deri hastalıklarından biridir. Cinsel temastan sonra vajina, penis, anüs veya çevresinde siğillerin oluşumu ile kendini belli eder. Genital siğiller genellikle etli, yuvarlak veya düzensiz yüzeyli olup, renkleri cilt tonundan daha açık veya daha koyu olabilir. Belirtiler arasında kaşıntı, yanma, kanama veya ağrı yer alabilir. Lazerle siğil tedavisi, etkili bir yöntem olarak tercih edilir.
· LGV - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Chlamydia trachomatis bakterisinden kaynaklanan ve cinsel yolla bulaşan deri hastalıklarından biridir. Genellikle genital bölgedeki lenf bezlerinde şişme ve ağrılı ülserlerle belirti verir. Cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları belirtileri; kas ağrıları, ateş, halsizlik ve lenf bezlerinde şişme olabilir.
· Molluscum Contagiosum - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerini görebileceğiniz bir diğer problem de ciltte etli nodüller ve sivilce benzeri lezyonlarla kendini gösteren molluscum contaigiosum’dur. Lezyonlar genellikle kaşıntılı değildir, ancak bulaşıcıdır ve temas yoluyla kolayca yayılabilirler. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için temas ve hijyen önlemlerine dikkat etmek önemlidir.
[widget-155]
Cinsel Yolla Bulaşan Deri Hastalıklarının Tedavisi İhmal Edilmemelidir
Cinsel yolla bulaşan deri hastalıklarının tedavisi, en kısa sürede ve alanında uzman dermatoloji hekimleri tarafından yapılmalıdır. Vajinada siğil, uçuk, kaşıntı, kızarıklık, şişlik veya kanama gibi belirtiler görüldüğü gibi muayene olunması, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ilerlememesi ve ciddi semptomlara yol açmaması açısından da önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların doğru zamanda tedavi edilmemesi, organ hasarına ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Bu hastalıkların tedavisi ancak erken teşhis ve uygun müdahale ile mümkündür.
Dikkat Edin!
Cinsel ilişki sırasında doğru şekilde kullanılan prezervatifler, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemlerinden biridir.